OVER ONS

ECO SNOOZE VERHAAL

Dit is een verhaal dat we graag vertellen nadat mensen het jammer vonden nog nooit te hebben gehoord over ons …  Wij zijn Jos en Mieke, kennen elkaar al ons hele leven en zijn op ons 50ste aan een nieuw avontuur begonnen J

Ons verhaal start in de zomer van 2010 : zoals elke zomer vertrokken we zo begin juli op een avontuurlijke fietstocht, richting Santiago de Compostella… Het is telkens opnieuw een zàlige vakantie : de vrijheid van het fietsen, de kleine dorpjes in Vlaanderen en Frankrijk, de pick-nick ’s middags, met de bijhorende siësta, de charmante logementjes… Wij genieten elke zomer opnieuw met volle teugen van deze sportieve uitdaging ! Maar die zomer was toch wel bijzonder ; op een bepaald moment waren we aan het fietsen doorheen de Charente toen we wel 150 alpaca’s zagen lopen ! Wij hadden die dieren nog nooit van dichtbij ontmoet, wisten zelfs hun naam niet … We zetten toch even onze fiets aan de kant en zagen daar een man lopen, hij kwam naar ons toe. Hij sprak Engels, zijn naam was Trevor. Hij gaf ons meteen een rondleiding, en wij werden betoverd door de ongelooflijke mooie energie van alpaca’s …

 

Aangezien wij op fietstocht waren, moesten wij onze weg verderzetten, maar spraken we af met Trevor en Dick ( zijn levensgezel ) dat we in september zouden terugkomen om àlles te weten te komen over deze bijzondere dieren … Trevor en Dick waren nog maar net vanuit Engeland verhuisd, nadat ze er de weverij verkocht hadden, waarin ze alpacawol verwerkten, en er zelfs dekbedden maakten met katoen en alpacawol : volgens hen de ideale combinatie, vooral voor mensen met allergieën ! Zo zijn we dan in september teruggekeerd, en hebben toen beslist om 4 alpacamerries te adopteren : Petrea, Dorothy, Lily-Rose en Sophia … alle vier zwanger ;

En zo is Eco Snooze geboren : waarom zouden we niet verder iets gaan doen met alpacawol als we alpaca’s hebben ?

Eco Snooze staat voor Ecologisch Genieten Snoozelen Leven …

Toen onze eerste baby werd geboren, werd ie al meteen gedoopt door niemand minder dan MARIJN DEVALCK, die peter werd van onze Balthazar J mede omdat Marijn peter is van de vzw Autisme Vlaanderen en Mieke van bij de geboorte van deze eerste baby plannen had met autistische jongeren… Alpaca’s zijn namelijk héél sensitief ; zij voelen onmiddellijk aan wie bij hen op bezoek komt, en bovendien zijn het ook vrij angstige dieren : je moet hen 100% je vertrouwen geven om met hen te kunnen op stap gaan …

 

Vandaag kunnen we zeggen dat de alpaca’s intens worden ingezet om mensen met autisme een stapje verder te helpen : wekelijks gaan we de woensdag op stap, en telkens opnieuw zien we stralende gezichten en blije alpaca’s. Er komen ondertussen trouwens heel wat groepen op bezoek : van KVLV tot Rotary, scholen, verenigingen, teams allerhande genieten van onze rondleidingen en wandelingen met de alpaca’s ! Iedereen is hier van harte welkom !

Eco Snooze staat natuurlijk ook garant voor de verwerking van de hele bijzondere ALPACAWOL : deze hypo-allergene wol bestaat namelijk in 22 naturelle kleuren en wordt verwerkt in kledij, dekbedden, hoofdkussens en matrastopper, in combinatie met biokatoen ( met GOTS-label !) ;  100% diervriendelijke en ecologisch verantwoorde TOP PRODUCTEN. Mensen met astma of zware allergieën zijn ons dankbaar om eindelijk gezond te kunnen slapen in dit zàlig beddegoed … Mensen met reuma of slechte bloedcirculatie ontdekken de koesterende weldaad van deze bijzondere wol !

We zijn nu bijna 8 jaar bezig met dit Eco Snooze project en krijgen prachtige getuigenissen van mensen die EINDELIJK GOED SLAPEN, HEERLIJK TERUG DROMEN, NIET MEER NAT VAN HET ZWEET WAKKER WORDEN… Zelfs koppels van wie de man altijd te warm en de vrouw altijd te kou had, of omgekeerd, zijn GERED ! ( Als we alpacawol even mogen vergelijken met DONS : de veren van ganzen absorberen GEEN VOCHT, waardoor het vocht ook niet weg kan en men zich te pletter zweet ! Als we er ook aan denken HOE men aan die dons geraakt … dan kan een mens toch niet goed slapen ? )

Alpacawol is zo uniek omdat het een semi-holle vezel heeft wat het product licht en ademend maakt. De Alpaca’s hebben door de evolutie een ideale vacht ontwikkeld dat hun beschermt tegen de extreme temperaturen in het hoge Andesgebergte. In de winter is het erg koud en in de zomer brandt de zon ongenadig.  De alpacavacht heeft bijgevolg unieke thermische eigenschappen om het dier warm te houden in de winter en koel in de zomer.

Hierdoor biedt de alpacawol, in vergelijking met andere natuurlijke vezels, een uitstekende warmte-gewicht verhouding. Ze is ideaal voor mensen die lijden aan allergieën, reuma, artritis en slechte bloedcirculatie. Deze hypoallergene wol is zeer zacht en is even duurzaam als zijde door zijn unieke vezels. Het is trouwens de enige natuurlijke vezel die in 22 verschillende kleurschakeringen voorkomt.

De wol wordt dan ook gretig gebruikt voor allerlei doeleinden: van kledij tot mooi geweven stoffen, van matjes tot dekentjes…en uiteraard de dekbedden die door EcoSnooze worden gemaakt en worden gevuld met 100% zuivere alpacawol. Alpacawol bevat daarenboven géén lanoline, zodat de huisstofmijt er niet kan in overleven ( in vergelijking met schapenwol : bevat wél lanoline en heeft een volle vezel, is dus ook veel zwaarder )

Onder een microscoop, heeft deze wol een zeer glad oppervlak wat de luxueuze zachtheid van alpacawol verklaart. Zachtheid is erg belangrijk omdat het goed voelt over je lichaam, maar het is ook belangrijk voor de warmte. Alpacawol legt zich helemaal rond je lichaam en neemt na een paar minuutjes helemaal jouw temperatuur aan…

Vandaar ook de zàlige fair trade knitwear collectie : wij werken samen aan een schitterend fair trade project : mensen van Ecuador breien voor ons met de alpacawol van ginder , Eco Snooze biedt deze kledij aan en helpt hiermee de wereld een stapje verder…

Bij EcoSnooze worden in het 12 ha grote natuurgebied ook Oesterzwammen en Shiitakes geteeld. Deze ideale vleesvervangers (de oesterzwam wordt de biefstuk zonder cholesterol genoemd) zitten boordevol vitamines en geven een boost aan je immuunsysteem! Je kunt deze geneeskrachtige paddenstoelen vers komen plukken bij EcoSnooze en je kan er zelfs workshops volgen om ze zelf te leren telen …

Naast de Alpacawandelingen en workshops “oesterzwammen en shiitakes” bieden wij ook teambuilding, natuurbelevenis, breiworkshops, yoga en massages aan. Nieuw sinds 2017 : “Wellness in the Woods”, een zalig arrangement om es helemaal te herbronnen, én “De Mutsels van Moppe”, ons eigen kinderboek geschreven door niemand minder dan Marc de Bel !

Eco Snooze, Berendries 13A te Brakel, is altijd toegankelijk op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag, of op afspraak GSM: 0476/806021 of www.ecosnooze.be  / info@ecosnooze.be. Facebookpagina “Eco Snooze”.

Voor rondleidingen, eventueel gecombineerd met alpacawandeling : contacteer ons op info@ecosnooze.be

Ter info hieronder, ook nog even vermelden dat Alpaca’s een bijzonder groot immuunsysteem  hebben en men onderzoek aan het doen is om met de antilichaampjes van alpaca’s mensen met verzwakte weerstand een duwtje in de rug te geven …Verslag van Annelies, laborante :

Een tijdje terug deed ik bij jullie een alpacawandeling mee, en ik heb toen beloofd van wat meer info te geven over nanobodies. Ik werk nu 2 weken bij Ablynx, dus ben er al iets meer over te weten gekomen 🙂

De meeste zoogdieren hebben maar 1 soort antistoffen, die bestaan uit een constant deel, een heavy chain en een light chain. Bij alpaca’s, lama’s, kamelen en sommige haaien, bestaat er naast die normale antistoffen, nog een aparte soort. Deze bestaan uit een constant deel en enkel het heavy chain gedeelte. Het domein van het antistof dat ook werkelijk aan een antigen bindt, is hierbij zeer klein (ongeveer 10x kleiner dan bij een gewoon antistof) en het is dat stukje dat een nanobody wordt genoemd.

Er worden dieren (alpaca’s of lama’s) ingespoten met een uitverkozen antigen (beetje zoals een vaccinatie-principe) en na een bepaalde tijd wordt bloed genomen. Uit het bloed worden dan de immuuncellen (B-cellen) geïsoleerd en daarbij wordt het DNA van dat codeert voor de nanobodies bijgemaakt (PCR reactie). Nadien worden de verschillende varianten van de kleine bindingsdomeintjes geselecteerd op hetgeen het beste bindt op het antigen. In veel gevallen wordt het nanobody nadien nog ‘gehumaniseerd’, waarbij aminozuursequenties die specifiek zijn voor alpaca’s of lama’s worden vervangen door sequenties die voor de mens als minder lichaamsvreemd worden beschouwd. Er kunnen ook 2 of meerdere nanobodies aan mekaar gehangen worden, afhankelijk van de toepassingen die gevraagd worden.

Op dit moment zijn er 8 nanobodies in clinical trial, dus bijna klaar om op de markt te komen als medicatie. Het gaat om medicijnen tegen RSV (bij baby’s), voor de behandeling van bloedstollingsziekten, behandeling van reumatoïde artritis, psoriasis en ook immune-oncologie voor de behandeling van kanker.

 

Enter your keyword